zondag 1 november 2009

Hoe kom ik op Komodo?




Het orakel Indesco van het WereldWijzer Forum heeft eens het volgende geschreven over het vervoer naar Komodo.

"Volgens mij is er net zoiets als Gilicat om ook naar Komodo te komen; een ferry schijnt niet zo lekker te zijn, lang onderweg, misselijk etc. Of misschine kun je wel vliegen naar Komodo, zou je ff na moeten gaan; is heel betaalbaar allemaal."

Dit advies komt duidelijk van iemand die zeer weinig over het vervoer in Indonesië kan vertellen en alleen de luxe kent van auto met chauffeur, taxi en vliegtuig. Bovendien komt dit advies van iemand die niet verder is gekomen dan Lombok, waarbij ze angstvallig het gebruik van ferry heeft vermeden.

Hoe kom ik op Komodo?

Er zijn veel manieren om op Flores te komen en dan naar Komodo te gaan, maar een Gilicat die dan waarschijnlijk de naam Komodocat zou krijgen is er niet. Er zijn wel diverse tours op Lombok die een soortgelijke tour aanbieden deze vertrekken vaak vanuit uit Labuahan Lombok. Die doen er een dag of 4 over en deze stoppen op diverse plekken langs Sumbawa en de verschillende eilanden tussen Sumbawa en Flores, de bekendste hiervan is wel Perama tours. Zou ik dit aanraden, welja waarom niet, ik vind varen een relaxte manier om te reizen, het is allemaal niet zo luxe en veel privacy heb je niet maar heb je een leuk clubje bij elkaar dan kan ik mij voorstellen dat je de tijd van je leven kunt hebben. Alleen 4 dagen op een boot, dat wordt dan weer niet aangeraden door het Orakel Indesco.

Een andere manier om er te komen is per bus het voordeel is dat je onderweg ook nog eens kan uitstappen en op je gemakje naar Sape de ferry haven van Sumbawa richting Flores kunt reizen, ik zou dan een dagje of 2 verblijven in Sumbawa Besar dan doorreizen naar Bima, hier een nachtje logeren, de volgende dag pak je dan de bus naar Sape om de ferry te pakken naar Labuan Bajo. Deze overtocht duurt ongeveer 8 uur, je hebt wel mooie uitzichten op de eilanden.

Wat je ook zou kunnen doen is in Bima een tour boeken, die je dan via Sape in 2 dagen naar Labuan Bajo op Flores brengt, je doet onderweg de eilanden Komodo en Rinca aan.
Ik weet het, ik weet het deze manieren zijn niet goedgekeurd door het Orakel Indesco omdat je nog steeds voor langere tijd op een boot zit.

Het vliegtuig dan, dat volgens Indesco maar een paar centen kost, het probleem is alleen dat de verbinding Den Pasar naar Labuan Bajo de laatste tijd niet erg betrouwbaar is, je vliegt trouwens niet rechtstreeks naar Flores maar maakt een tussenstop in Bima, waar wij onlangs een nacht moesten doorbrengen omdat de vlucht niet rechtstreeks ging, je moet dan wel rekenen op meer dan 1 juta IDR/per persoon enkele reis en dat is veel meer dan waar Indesco het met haar 10 tot 30 Euro over heeft. Nogmaals als je niet weet waarover je praat, kun je beter je mond houden toch? Goed, je bent dan toch op de een of andere manier met het vliegtuig in Labuan Bajo aangekomen en dan moet je nog met de boot naar Komodo, maar ook hier geen luxe KomodoCat te vinden, je zal gewoon met een of andere gehuurde kotter naar Komodo gebracht worden, een hele dag op de boot al ga je onderweg nog wel een keer snorkelen.

Zo zie je maar om sommige eilanden te bereiken ontkom je er niet aan, niet overal heb je de luxe van een Gilicat, je zult moeten varen op wat er toevallige aan vervoer voorhanden is en hoe verder je van het uitgesleten karrenspoor gaat, hoe avontuurlijker en oncomfortabele het vervoer. Indonesië bestaat tenslotte uit meer dan 13000 eilanden en niet ieder eilandje heeft de beschikking over een landingsstrip of luxe jachthaven om de luxe paardjes onder ons het naar de zin te maken.

2 opmerkingen:

  1. Bedankt voor de goede tips!

    Maar waarom is het nou nodig om iemand anders die tips over Indonesië probeert te geven zo af te kraken?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Marijn,

    Deze Indesco is waarschijnlijk een van de grootse bedriegers op het Internet, Tips geven die rechtstreeks uit de trotter reisgids komen noem ik de boel besodemieteren. Bovendien als je als een gek door Java hebt gereisd, de highlights van Bali bezocht en met je luie kloten op het strand van Gili Trawangan gelegen zonder in contact te komen met de Indonesische bevolking dan heb je niets van Indonesië gezien. Als je dan tips wilt geven moet je, je beperken tot de plaatsen die je bezocht hebt en niet de “expert” gaan spelen over eilanden waar je niet geweest bent.

    Mvg

    Maryono

    BeantwoordenVerwijderen